Kies je behandelmethode zorgvuldig; oud, oud in een nieuw jasje of nieuw?

Terug naar de gebeurtenis. 

Regelmatig hoor ik van cursisten en cliënten de reactie: “eindelijk een methode die luchtig doet over bewust worden”. Ze zijn blij om te horen dat bewust worden niet alleen het ‘moeten weten wat er gebeurd is’ is, maar dat bewust worden ook een andere waarneming kan zijn. In mijn ogen is dat genoeg om het thema op een diep niveau aan te pakken. Ik ben het dan ook niet eens met de stelling dat iemand terug in de tijd moet om het her te beleven, of de shit opnieuw moet ervaren. 

Ja, ik heb het vroeger ook zo geleerd… maar ik ben me in de loop der tijd bewust geworden dat het ook anders kan. Hierin verschil ik van mening met enkele collega’s. Dat mag, ieder zijn eigen waarheid. Maar de stelligheid die ik soms lees… het is zo, het moet zo, het kan niet anders…vind ik soms best lastig.

Spirituele bypass

Vanaf 2007 benoem ik al dat het anders kan. Soms wordt mij ook gevraagd of dat geen spirituele bypass is, maar mijn visie was en is anders. 

Als voorbeeld neem ik regelmatig het lichaam als een computer. Ik kan er veel over uitleggen maar ik wil het even op dit punt houden. 

Wanneer iemand iets tegen jou zegt en jij neemt dat aan voor waar, jij gelooft dat, dan wordt het een programma op je harde schijf. ‘Dit is de waarheid en er is niets anders dan dat’. Zo gauw er een situatie, een trigger of een link is gaat het programma, dat waar jij in gelooft, aan, want jij bent overtuigd dat het zo moet. 

Maar hoe zou het zijn als je open blijft staan voor wat anders, voor verandering. 

Neem als voorbeeld loslaten. Heb jij geleerd dat je zus of zo moet loslaten dan is dat zo voor jou. Dan is het haast onmogelijk om dat op een andere manier te doen. Laat ik als voorbeeld noemen de overtuiging dat je wel echt eerst moet breken, dat je nog niet diep genoeg gegaan bent of dat je je pas op de bodem van de put af kunt zetten.

Ik heb dit zo vaak meegemaakt in mijn praktijk. ‘Ja, maar mijn therapeut zegt dat…’ Steevast reageer ik dan met: ‘Als jij dat gaat geloven dan is dat zo’. 

Dat is tevens de uitdaging met alles wat leraren jou voorhouden, als jij aanneemt wat zij zeggen of voorstaan dan is dat voor jou zo. Dan wordt het een programma, denk aan programma’s rondom religie, spiritualiteit, levensbeschouwing enz.  

Maar… wat nou als loslaten anders kan? Licht, luchtig, eenvoudig… wat als dat mogelijk is? Hoe zou dat zijn? Ik ben er van overtuigd dat het kan. Als jij dat van mij aanneemt, gaat geloven dat het kan, dan wordt dat een programma op jouw harde schijf. Dan ga je daar vanuit. Zou dat niet veel fijner zijn?

Zo makkelijk mag het zijn

En ja, tuurlijk krijg ik ook wel eens gedachtes, kan het zo makkelijk? Inmiddels durf ik daar volmondig JA op te zeggen. Zeker met de mogelijkheden die het nieuwe bewustzijn ons biedt. Er wordt veel gepraat over dat nieuwe bewustzijn, afgespiegeld als een Utopia.
Dat het geweldig is wat er allemaal gebeurd en mogelijk is, daar ben ik het mee eens maar je moet wel bereid zijn en durven daar echt mee bezig te gaan. Want misschien brengt het je oude overtuigingen, dat wat je zo stellig geloofd wel aan het wankelen.

Om me heen zie ik dat er veel ‘oud’ wordt vastgehouden met een nieuw jasje er om heen. Dat is hetzelfde als een nieuw programma op je computer installeren en het oude in de prullenbak doen zonder deze te legen. Gelukkig kun je er altijd nog bij, lekker veilig als het nieuwe toch niet werkt.

De opleiding groeit mee

Het is bij methodes die al vele jaren bestaat lastig om het oude los te laten. Maar omdat ik me daar in 2007 al heel bewust van was nam ik toen al het besluit, dat wil ik anders gaan doen. ik wil altijd meegaan met de verandering, ik wil dat mijn methode, Touch of Matrix, mee ontwikkeld met de groei van het bewustzijn. 

Het is een fascinerende reis geweest van elk jaar de opleiding aanpassen. Het resultaat is een opleiding met een uniek karakter, een opleiding met durf en kracht. Een opleiding die omdat we de kop boven het maaiveld uitsteken niet gevrijwaard bleef van weerstand. Maar het mooie is dat we nog steeds en juist nu, toonaangevend zijn op dit gebied. 

Bovenstaande is voor mij de reden dat ik mensen bewust maak van dat wat ze zijn gaan geloven en vooral ook hoe belangrijk het is om bezig te zijn met waar je naar toe wilt, wie je wilt zijn. 

Bewust worden

Let wel, bewust worden is voor mij zeker heel belangrijk, zo niet het belangrijkste. Echter, je bewust worden van een moment dat je het, in relatie met je thema, moeilijk had, is vaak al voldoende. Je hoeft niet weer de shit in…. her te beleven of het hele verhaal nog maar weer eens van A tot Z te vertellen. Je kunt op andere manieren bewust worden en dat is voldoende… denk daarbij aan manieren als waarnemen, voelen, zien, bewegen…

En ja… ook met betrekking tot heftig trauma heb ik door het op deze manier te benaderen, fantastische, wonderlijke resultaten gezien. 

Echt waar, het is geweldig wat er tegenwoordig, in vertrouwen en overgave allemaal mogelijk is.
Het huidige bewustzijn nodigt je uit – of wil je liever de modder in.

Jij mag kiezen welke methode je aanspreekt: oud, oud met een nieuw jasje of ECHT nieuw.